Vaginale afscheiding


Iedere vrouw heeft vaginale afscheiding, dat is volkomen natuurlijk. De ene vrouw heeft er meer last van dan de andere en de substantie kan veranderen onder invloed van je cyclus.

Vaginale afscheiding, ook wel fluor vaginalis of witte vloed genoemd, is eigenlijk het natuurlijke reinigingsmechanisme van je lichaam. Het wordt afgegeven door de vaginawand en de baarmoederhals en bestaat uit doorzichtig, waterig vocht en slijm. Deze slijmerige substantie voert dode cellen en schadelijke bacteriën af en helpt zo vaginale infecties voorkomen. Niet iedereen heeft evenveel afscheiding uit de vagina. Normaal gezien is de afscheiding vloeibaar, doorzichtig en witachtig. Bij het opdrogen wordt het meestal een beetje geel. De afscheiding ruikt dikwijls wat zuur, maar kan ook geurloos zijn.

Vaginale afscheiding kan verschillen in kleur, geur en stroperigheid (viscositeit). Dit hangt samen met je menstruatiecyclus, het gebruik van de pil, eventuele seksuele opwinding, zwangerschap en overgang. Maar ook je eetpatroon kan invloed hebben op de kleur en geur van de vaginale afscheiding. De hoeveelheid varieert per vrouw: de ene vrouw produceert relatief weinig vaginale afscheiding en de andere juist wat meer.


Veelvoorkomende klachten


Oorzaken


Behandeling


Tips

  • Wassen met zeep kan de zuurgraad in je vagina verstoren en leiden tot meer afscheiding.
  • Wassen met te warm water kan de zuurgraad verstoren
  • Sommige vrouwen krijgen juist meer afscheiding door het dragen van inlegkruisjes.
  • Vochtig toiletpapier kan ook leiden tot meer afscheiding