Sportgeneeskunde Maatwerk


Inspanningsdiagnostiek en advisering

Op verwijzing van uw huisarts kunt u ook bij ons terecht voor inspanningsdiagnostiek en advisering t.a.v. sport, bewegen en leefstijl. De sportarts neemt een anamnese af, doet een kort lichamelijk onderzoek en zal vervolgens een rustECG (hartfilmpje) maken en een inspanningstest op de fiets doen met 12-afleidingen inspanningsECG en ademgasanalyse. Bij de inspanningstest wordt u zo maximaal mogelijk getest. De sportarts beoordeelt dan uw fitheid, de conditie van uw hart, longen, spieren e.d. en zal u adviezen geven voor sport, bewegen en leefstijl. Direct na de test ontvangt u een korte beknopte voorlopige uitleg en een begin advies. Bij een vervolgafspraak krijgt u de volledige uitslagen, is er een gesprek daarover en wordt samen bekeken wat voor u het beste vervolg kan zijn. De adviezen zijn maatwerk, afhankelijk van wat de conclusies uit de testen zijn. Daarna worden in overleg 1 of enkele vervolgconsulten afgesproken.

Dit traject is uitermate geschikt voor mensen met SOLK, chronische moeheid, fibromyalgie e.d., verminderde belastbaarheid met verschillende andere oorzaken, tijdens of na behandelingen voor kanker (ook via Stichting tegenkracht met Sportplan op Maat), bij overspannenheid of burn-out. Ook voor mensen die na cardiologische of andere behandeltrajecten hun fitheid verder willen optimaliseren.

Meenemen naar de afspraak: uw verwijzing van de huisarts, sportkleding en een handdoek. Bij verwijzing door uw huisarts ontvangt u ook nadere informatie voor een zo goed mogelijke voorbereiding.

Deze trajecten worden gefactureerd als medisch-specialistische zorg. Zie hiervoor ook de passantentarieven sportgeneeskunde.


Sportmedische onderzoeken

We bieden de verschillende sportmedische onderzoeken aan. Hiervoor kunt u zelf een afspraak maken; dus zonder verwijzing van de (huis)arts. Deze onderzoeken zijn preventief bedoeld voor als u vragen hebt t.a.v. uw fitheid of sportbeoefening. Indien ze ook worden gebruikt als verplichte keuring voor bv. een wielrenlicentie of een evenement staat dat bij het betreffende onderzoek vermeld.

We doen de verplichte keuringen voorafgaand aan een sportopleiding (zoals ALO, ROC, VeVa, e.d.), een sportevenement (marathon, Alpe d’HuZes, Kika e.d.) of voor een sportlicentie (KNWU, KNAF, KNVB e.d.). Ook doen wij de sportmedische onderzoeken via Stichting Tegenkracht (www.tegenkracht.nl). Zie voor meer informatie ook  https://www.sportzorg.nl/sportkeuring-sportmedische-keuring, ook voor informatie over vergoedingen door zorgverzekeraars. Er zijn zorgverzekeringen die via het aanvullend pakket een sportmedisch onderzoek vergoeden.

Voor cardiovasculaire screeningen volgen we het Leuven protocol, zoals vastgesteld door de VSG en hebben we afspraken gemaakt met de sportcardiologen van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.

We sturen met het bevestigen van de afspraak per e-mail een algemene vragenlijst mee om ingevuld mee te nemen naar de afspraak. Indien er bij de afspraak ook een inspanningstest wordt gedaan, ontvangt u daarover in de afspraakbevestiging nadere informatie ter voorbereiding. Indien het nodig is wordt ook een formulier meegestuurd voor bloedonderzoek om ongeveer 1 week voorafgaand aan de afspraak bloed af te laten afnemen.

Na afloop van de inspanningstest is er (nog) geen mogelijkheid tot douchen, wel kunt u zich opfrissen bij de wasbak.

Als de afspraak is afgerond kunt u bij de assistente de factuur ontvangen en betalen per pin.

NB. We keuren niet voor sportduiken en zweefvliegen.

NB. Indien er afwijkingen worden gevonden tijdens de inspanningstest kan het nodig zijn om aanvullende afspraken te maken voor het bespreken van een uitslag en maken van afspraken over een vervolgtraject. Het kan zijn dat er dan extra kosten zullen worden berekend, of dat u wordt gevraagd om een verwijsbrief van de huisarts. Dat wordt met u besproken. Met een verwijsbrief kunnen de extra kosten na betaling eventueel bij de zorgverzekering in rekening worden gebracht. Zie hiervoor ook onder tarieven en vergoedingen.


De onderzoeken