De overgang


Veelvoorkomende klachten


Oorzaken


Behandeling

Wij zullen u voorgaand aan het consult een klachtenregistratielijst sturen per mail. Hieruit kan de specialist veel informatie verkrijgen over uw klachten en uw situatie.
Het eerste consult heeft u een gesprek met de specialist. Zij neemt uw klachten met u door en bekijkt uw ingevulde klachtenregistratielijst.

Aan de hand hiervan bepaald zij of u in de overgang bent en in welk stadium. De opties worden met u doorgenomen en u krijgt handvatten aangereikt om met uw klachten om te gaan. Dit kan in de vorm van suppletie, medicatie, voeding of een aanpassing in uw levensstijl.

Bij typische overgangsklachten kan het tekort aan Oestrogenen worden aangevuld met hormoon suppletie therapie (HST). Alle voor- en nadelen hiervan zal de arts met u bespreken. Veel vrouwen zijn ook geholpen met lifestyle adviezen.
De arts kan u bijvoorbeeld adviseren om bepaalde voedingsmiddelen te laten staan. Soms zal de gynaecoloog u doorverwijzen naar een cardioloog, seksuoloog of psycholoog. Heeft u vooral last van menstruatieklachten, kijk dan op de webpagina Menstruatieproblemen.