Bekkenbodemproblemen

Bekkenbodemklachten komen vaak en op elke leeftijd voor, maar er wordt weinig over gepraat. Veel vrouwen vinden het lastig om problemen met plassen, de ontlasting of vrijen te bespreken. Ook denken veel vrouwen dat er toch weinig aan hun klachten te doen is. Of dat deze horen bij het ouder worden. Toch zijn er goede behandelingen voor bekkenbodemklachten. Het is daarom goed om uw klachten met uw huisarts of gynaecoloog te bespreken, ook al vindt u dat moeilijk of schaamt u zich ervoor.

Over de bekkenbodem
Het bekken zit onderin de buik. De bekkenbodem is de onderkant van het bekken. Het bestaat uit sterke spieren en bindweefsel en zorgt ervoor dat de organen onderin de buik niet naar buiten vallen (de blaas, de baarmoeder en het laatste stuk van de darmen). Ook helpen de spieren van de bekkenbodem  om de plas en ontlasting op te houden.

De bekkenbodem is altijd een beetje aangespannen en bestaat uit een laag sterke spieren die als een elastiek werken. Dat elastiek kan te slap zijn, beschadigd raken of juist te strak gespannen staan. Hierdoor kunnen er verschillende klachten ontstaan.

  • Problemen bij het ontlasten (obstipatie of diarree)
  • De ontlasting niet kunnen ophouden
  • Moeite met uitplassen
  • Vaak moeten plassen (overactieve blaas)
  • Ongewild urineverlies bij hoesten, inspanning enz.
  • Chronische buikklachten (in de onderbuik)
  • Regelmatig een blaasontsteking
  • Drukkend gevoel in de vagina of het gevoel dat er een soort ei uit de schede hangt
  • Pijn bij het vrijen of juist een verminderd gevoel

Zwangerschap en bevalling
Tijdens de zwangerschap en bevalling staat er veel druk op de bekkenbodem. Bevalling van (vooral) het eerste kind en zeker bij een tangverlossing is de kans groot dat het weefsel ‘overrekt’ wordt. Vaak gaan deze klachten vanzelf over.

Leeftijd
Wanneer de overgang nadert, vermindert de aanmaak van het hormoon Oestrogeen. Veel vrouwen gebruiken de spieren ook minder intensief. Hierdoor wordt de kwaliteit van het bindweefsel slechter. Ook de spieren die eerst nog voor compensatie zorgden, worden slapper.

Aangeboren zwakte van bindweefsel
Sommige vrouwen hebben zwak bindweefsel. Veel vrouwen in dezelfde familie kunnen hier last van hebben. Vrouwen met zwak bindweefsel hebben ook meer kans op spataderen en liesbreuken.

Andere oorzaken
Chronische druk op de onderbuik door: sterk hoesten, roken, overgewicht, darmverstopping (persen) of zware dagelijkse inspanning (ongezond tillen).

Een te gespannen bekkenbodem
Een te gespannen bekkenbodem heeft vaak een psychologische oorzaak maar de onderliggende reden hiervoor is niet altijd duidelijk.
Voorbeelden van oorzaken kunnen zijn:
– Opvoeding waarin werd benadrukt dat het onderlichaam vies is.
– Negatieve seksule ervaringen
– Veel stress of druk

Vrouwen met een negatief beeld over hun lichaam spannen vaak hun bekkenbodem te strak, waardoor er problemen ontstaan.Dit is ook een veelvoorkomende oorzaak voor pijn bij het vrijen.

Wanneer u niet veel hinder van de klachten ondervindt, kunt u er voor kiezen om (voorlopig) geen actie te ondernemen.

Wanneer u veel hinder ondervindt van uw klachten, zijn er een aantal opties:

Bekkenbodemfysiotherapie
Is er geen verzakking maar verliest u wel onregelmatig urine, dan is de kans groot dat de bekkenbodemspieren zijn verslapt. Fysiotherapie met als doel om uw bekkenbodemspieren te versterken door oefeningen en training kan een uitkomst bieden. Ook kan fysiotherapie helpen bij het leren ontspannen van uw spieren.

Medicijnen
Medicijnen kunnen bij specifieke klachten (aandrangincontinentie, klachten na de overgang en obstipatie) helpen.

Een pessarium (ring)
Een ring (pessarium) biedt soms een oplossing bij een verzakking of inspanningsincontinentie. Een andere mogelijkheid is plaatsing van een ring die de baarmoeder of blaas ondersteunt. De siliconen ring is flexibel en past zich aan de spieren aan. Een goed geplaatste ring voelt u niet, maar neemt wel de klachten weg.

De seksuoloog
Begeleiding door een seksuoloog bij seksuele problemen, zoals te sterk aangespannen bekkenbodemspieren.

Een operatie
Een operatie bij een verzakking of incontinentie is mogelijk. Een voorbeeld hiervan is de TVTO-operatie bij inspanningsincontinentie.

Blijft u urine verliezen bij het hoesten, dan kan de plasbuis operatief verstevigd worden met een ‘bandje’.
Dit is geen matje en de methode is door en door beproefd. Een operatie kan een goede behandelkeuze zijn. Zwakke plekken in het bindweefsel worden dan overhecht, ofwel: dichtgemaakt met een plastiek. Dit is wat anders dan het zogenaamde matje. Met deze veelbesproken techniek wordt het orgaan opnieuw ‘ingespannen’, het verzwakte bindweefsel compleet vervangen. Het inbrengen van een matje is tegenwoordig de allerlaatste optie. Bij operatief ingrijpen is er 30% kans dat de baarmoeder of een ander orgaan weer verzakt.

Contact